Noile Reguli RCA pentru 2021

Actuala lege, in vigoare din 2017, a fost modificata in urma unei cereri facute de Comisia Europeana, aceasta fiind cauza mai multor proteste ale operatorilor de transport privind primele mari de asigurare.

Noua lege RCA survenita in urma unei ordonante de urgenta in 2020 spune ca decontarea directa trebuie sa devina implicita, chiar daca asta inseamna un cost mai mare al asigurarii. Asta da insa posibilitatea soferului sa I se deconteze dauna de catre societatea la care s-a asigurat, urmand ca aceasta sa isi recupereze prejudiciul de la asiguratorul celeilalte parti implicate.

RCA in 2021

Cod Rutier 2021

Legislatia rutiera din 2021 aduce 2 mari avantaje soferilor, reglementand 2 situatii in care soferii puteau fi usor amendati.

Lipsa politei RCA in format fizic, precum si vorbitul la telefon, erau situatii care generau amenzi extrem de frecvent, astfel ca autoritatile au decis sa vina in sprijinul soferilor.

Acum, verificarea politei de asigurare de raspundere civila se poate face si electronic direct in baza de date gestionata de autoritati.

De asemenea, in noua lege rutiera, soferii nevoiti sa vorbeasca des la telefon in timp ce conduc, sunt scutiti de amenda daca folosesc un sistem hands-free, spre deosebire de vechea lege in care telefoanele erau interzise total cat timp erau la volan.

Nechimbat ramane punctul de amenda, iar cea mai mica sanctiune acordata este de 2 puncte amenda, precum si clasele de amenzi:

clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă)

Uita de grija sa iti reinoiesti RCA-ul

Uita de grija sa iti reinoiesti RCA-ul! Descarca Carmem si o sa iti aduca aminte automat

Descarca