ITP

Inspectia Tehnica Periodica, sau ITP, face referire la examinarile obligatorii facute periodic de fiecare masina inmatriculata in Romania. Noua legislatie din 2021 aduce modificari si pentru regulile ITP.

ITP-ul reprezinta asigurarea ca starea tehnica a masinilor respecta prevederile prezente in legislatia rutiera si ca masinile care circula pe drumurile publice din Romania corespund din punct de vedere tehnic.

Autoturismele de uz personal noi sunt nevoite sa faca inspectia tehnica periodica la fiecare 3 ani, in timp ce cele mai vechi de 12 ani, sunt obligate sa faca inspectia tehnica anual. Cele mai vechi de 3 ani, dar nu mai vechi de 12 ani, au obligatia sa efectueze inspectia tehnica la fiecare 2 ani.

Autoturismele destinate transportului in comun (cele cu mai mult de 8 locuri, taxi sau inchiriere) au obligatia sa efectueze ITP-ul la fiecare 6 luni, exceptand masinile noi, care vor face ITP-ul la 1 an de la prima inmatriculare.

Ce se intampla daca te opreste politia si nu ai ITP-ul valabil?

Conducatorii de masini fara inspectia tehnica periodica valabila vor fi amendati, li se vor confisca placutele de inmatriculare, iar autoturismele for putea fi deplasate doar pe platforma. Soferii ce se afla in aceasta situatie sunt obligati sa faca inspectia tehnica periodicala RAR si nu la orice statie ITP.

Legislatia rutiera mentioneaza ca folosirea unui autoturism fara inspectia tehnica periodica este echivalenta cu folosirea acestuia neimatriculat, si, ca atare, se supune tuturor consecintelor penale valide pentru folosirea autovehiculului neinmatriculat. Astfel ca daca te afli in aceasta situatie, risti nu una, ci 2 amenzi, cuprinse intre 1305 lei si 5800 lei.

Se recomanda si verificarea mentionarii inspectia tehnica periodica in baza de date RAR, deoarece se intampla ca aceasta sa nu fie facuta, si sa fii amendat chiar daca te stii in siguranta. In cazul acesta va fi nevoie de o sesizare la RAR, pentru corectarea informatiilor.

Uita de grija sa iti reinoiesti ITP-ul

Uita de grija sa iti reinoiesti ITP-ul! Descarca Carmem si o sa iti aduca aminte automat

Descarca